Het tweede nest 

Op het moment plannen wij ons derde nest en zal Isla moeder worden in de zomer van 2023
Misschien is het leuk om de blog van ons tweede nest alvast te lezen!
27 juli 2021 was het dan zo ver. Saar was loops. 
Op de 9de dag van de loopsheid, 4 augustus, gingen we de eerste progesterontest doen. De waarde was nog erg laag en daarom gingen we 6 augustus, de 11de dag,  nog een keer. Het was goed gestegen maar nog niet hoog genoeg dus de volgende dag nog maar een keer prikken. Na een half uurtje kwam het telefoontje van de dierenarts; de volgende dag konden we dekken! 
Dus het balletje ging rollen. Eerst heb ik Andrea Semmelroth, van Shaggy Blue Bob's een berichtje gestuurd dat we de volgende dag konden komen. En toen het hotel in Witzenhausen gemaild voor de volgende dag.  Gelukkig mochten er meerdere honden op de kamers want we hadden geen oppas voor Wiesje en Isla. Ze gingen dus gezellig mee.  Zondagmorgen 8 augustus zijn we om 10 uur gaan rijden ..Op naar Witzenhausen. 'S middags om twee uur waren we bij het hotel   "Frau Holle Landhotel". We hebben eerst netjes ingecheckt en daarna  het dorpje verkend  en even wat gegeten bij de Italiaan. Tegen zes uur zouden we bij Andrea en Gerald in Bornhagen zijn.  Daar aangekomen bleef Bert bij Isla en Wiesje en ik ging met Saar mee naar Max.   Wat een lief stel samen!
 Max kwam eerst even kennismaken en knuffelen en heeft daarna vlotjes Saar gedekt. De volgende dag zijn we eerst naar Bad Sooden Allendorf gegaan en hebben lekker rond gewandeld en koffie gedronken en  gebak gegeten. De honden hadden veel bekijks. Het lijkt wel of iedereen altijd vrolijk wordt als ze ze zien.  Om 1 uur zijn we nog een keer langs gegaan bij Max en  en is Saar nog een keer gedekt.  We konden weer naar huis. 
De dagen na de dekking was Saar nogal moe en onder de indruk..maar net als bij het vorige nestje veranderde dat eigenlijk niet meer. Saar bleef rustig, sliep veel en wilde niet zo vaak meer met Isla spelen, wat haar natuurlijk niet in dank werd afgenomen!  Toch is Isla er inmiddels aan gewend en heeft een paar spelletjes bedacht die ze alleen kan doen. Wiesje werd al snel erg beschermend naar Saar toe..werd er eens wat bozig gedaan dan kwam ze even verhaal halen.  Ik had voor 6 september, dag 30, de echo gepland en nu was het wachten.
Op de 21 ste dag na dekking, zaterdag 28 augustus,  liet Saar haar eten staan. Een teken van dracht maar toch weet je nog niks zeker.  De dagen erna bleef ze eten weigeren en toen ik haar maandag en dinsdag vlees voorschotelde at ze het op maar daar had ze na een uurtje spijt van. Ze zat dan rechtop in de kamer en je zag haar denken; had ik het maar niet opgegeten..zo misselijk!   Donderdag 2 september ging ze in ene veel plassen, zelfs in huis. Ze at nog steeds niet en was erg sloom. Vrijdag 3 september heb ik toch 's ochtens de dierenarts gebeld. Beter het zekere voor het onzekere nemen voor het weekend werd.  Ik moest langskomen met Saar en ze heeft haar buik bevoeld en zei ik voel wat..we gaan de echo maken!  Dus Saar mocht op het dikke kussen en de gel werd op haar buik gesmeerd. 5 seconden later zagen we een vruchtzakje met heel duidelijk een puppy!  En toen volgden er meer! 1..2..3.....7 waarvan er vier aan de kant van de blaas dus het was in ene niet meer zo gek dat ze zoveel plaste!  Zo  blij! Saar is drachtig en begin oktober zullen er puppies geboren worden bij Brammer Bairns. Onze tweede clan!   Ik zal het verloop van de komende weken bijhouden hier. Misschien wel leuk om mee te lezen!     

Woensdag 8 september
Dag 32
Eindelijk!! Saar eet weer!
Zoals gezegd was ze, volgens het boekje, de 21ste dag gestop met eten. 
Vrijdag was ze 2.5 kilo afgevallen dus had ik nog meer lekkere dingetjes voor haar gekocht. 
Maar nee hoor..ze snuffelde even en liep dan weg om weer ergens in een hoekje of onder de tafel neer te ploffen. Gisteravond had ze in ene toch de halve bak leeg gegeten en vanmorgen en vanavond de hele bak. Tussen de middag had ze een kipfiletje op. Dus ik denk dat ze erdoor is. Gelukkig..
Gistermiddag waren we nog even bij de dierenarts om naar haar oren te laten kijken en heb ik haar weer gewogen. Kilootje erbij sinds vrijdag dus wel oppassen dat ze niet te dik wordt.  Verder gaat alles ook goed. Af en toe wil ze even spelen met Isla, maar ze rust ook veel. Vanmorgen tijdens het borstelen was duidelijk een drachtig buikje te zien😊

Zaterdag 18 september
Dag 41
Eigenlijk heb ik niet veel te vertellen. 
Saar eet  sinds twee weken als een bootwerker..
Vorig jaar was de periode dat ze niet at veel korter dus was ze niet zoveel gewicht kwijt. Nu dus zoals gezegd 2.5 kilo en woog ze nog 32.2 kilo.
Een week later 33.5 en afgelopen donderdag 36.6😳
Dat is ruim 2 kilo boven het gewicht van voor de dracht
Vanaf nu krijgt ze haar eten in 3x per dag in plaats van 2x. Lijkt me fijner in haar volle buik. Bijvoeren doe ik nog niet veel. Ze eet haar brokken met puppyvlees en  tussen de middag doen we vaak een eitje of wat vis.
Dat vinden ze alle drie lekker dus Wiesje en Isla hebben geluk dat ze het nu wat vaker krijgen.
Inmiddels is alles gewassen en wat op was weer aangevuld. Volgende week is het tijd om de werpkist te zetten. 


Zaterdag 2 oktober
Dag 56
De werpkist staat sinds vorige week. Saar leek het geurtje te herkennen, Isla trouwens ook! 
Afgelopen donderdag is ze begonnen te rommelen. Temperatuur daalde..niet genoeg maar toch daling. Ze eet slecht wat ook wel kan doordat de puppen groeien en er minder plaats is voor eten..maar ze verloor ook slijm.. het was veel te vroeg dus erg spannend. Gelukkig gebeurde er verder niks. Gister ging ze nog minder eten, hijgen..veel graven. En dat doet ze vandaag nog. Alleen heeft ze nu nog niks gegeten.  Op dag 56 zijn de longetjes rijp dus het zou in principe kunnen maar het is natuurlijk beter dat ze nog een paar dagen binnen blijven. Het enige wat we kunnen doen is wachten en haar goed in de gaten houden.  Als ze komen komen ze. 
Op dit moment ligt ze lekker op mijn voeten te slapen.
Alles is klaar dus rust is nu het belangrijkst. 

Maandag 4 oktober
Dag 58
Dag 58.....dat heeft Saar dus niet gered. Gistermorgen waren ze er om half 8 uit geweest. Saar begon om half tien te piepen en rondjes te lopen ; ze wilde naar buiten. Ze piept nooit dus Bert heeft haar de riem om gedaan en in de wolkbreuk van dat moment uitgelaten. Een kwartier later wilde ze weer. Dus maar in de gaten houden of er weeën komen. Dat begon tegen 11 uur. Nou ja, toen zag ik het golven van haar buik. Nog geen persweeën.  Die had ze wel tegen half 1. Precies twee en daar was een mooi teefje met het nette gewicht van 290 gram.   20 minuten later kwam er weer een teefje van 320 gram.  En anderhalf uur later een reutje van 310 gram.  Maar toen...!  De bevalling kwam 7 dagen te vroeg. Dan kun je problemen verwachten. Zoals gezegd zijn de longetjes rond dag 56 rijp. Wij zaten op dag 57.  De dierenarts had al gewaarschuwd dat we op wat dode pups moesten rekenen. Gemiddeld 10% van een nestje overleeft het niet. Wat volgde waren 3 dode puppies. Saar raakte  al behoorlijk in de mineur toen er om 17.20 weer een mooi reutje kwam. Niet al te groot, 230 gram, maar een mooi popje. Saar kreeg zichtbaar  weer moed en wij ook. Jammer genoeg was dat van korte duur..er volgde nog een dode pup .En toen begon het wachten want er zouden 12 pups komen. Ik had al contact gehad met onze eigen dierenarts maar hij had geen dienst meer toen ik om 21.00 weer belde. Overlegt wat te doen met de dienstdoende dierenarts. We wachten nu 2 uur er gebeurd niks en er waren toch al 4 dode pupjes.. nog een uurtje aankijken dan maar. Er kwam net optijd weer een perswee en onze vrees werd bevestigd; weer geen levend puppy. Tegen 02.00 wachtten we alweer bijna 4 uur dus heb ik weer gebeld..we moesten langskomen bij de Lingehoeve in Lienden. Een grote kliniek voor vee en gezelschapsdieren. De diensdoende arts keek Saar na en maakte een röntgenfoto. Saar was klaar, niks meer te zien. Inmiddels was ze de vrolijkheid zelve weer dus we gingen weer naar huis. Met twee mooie teefjes en twee mooie reutjes gaan we de komende weken lekker genieten en knuffelen. Dat klinkt makkelijk maar het was een heftige dag en nacht die we niet snel zullen vergeten!
Foto's volgen op de foto pagina😊

Zondag 10 oktober
Vandaag zijn de lords en ladies alweer een week oud .
Ze wegen nu tussen de 500 en 600 gram en doen het alle 4 heel goed .
Komende week gaan de oogjes open. Ik ben heel benieuwd.
Met Saar gaat het ook heel goed.  Sinds donderdag heeft ze geen antibiotica meer dus haar eetlust is weer terug. Dat is beter voor de melkproductie en de laatste 2 dagen merken we dat ook wel aan de groei van de puppies. Een paar nieuwe eigenaren hebben al een stamboomnaam bedacht. We wilden weer een mooie clan naam met lord of lady ervoor.. Morgen ga ik de aangifte regelen. 

Woensdag 13 oktober
10 dagen oud en ze hebben allemaal het gewicht verdubbeld plus een beetje meer.
Gister nog wel met een reutje naar de dierenarts geweest. Rare ontlasting en veel persdrang en een dik buikje vond ik toch wat eng. Gelukkig was het voor niks. Saar heeft vette melk, puppen eten veel en verteren niet al het vet dus deze had wat diarree. Vandaag gaat het alweer een stukje beter en ziet de ontlasting er ook beter uit  maar nu is een ander pupje aan de beurt.

Donderdag 21 oktober
Vandaag zijn de lords en ladies 18 dagen en zijn de oogjes van allemaal open. Ze zijn heel donker bruin alleen over die van het reutje met de zwarte oortjes twijfel ik nog. Die lijken blauw te zijn. 
Komend weekend komt de eerste visite bij hun pupje kijken. De stamboomnamen zijn bekend
Lady Macgregor
Lady Grant
Lord Fleming   en
Lord Elphinstone
Ik ben benieuwd naar de roepnamen 😃
Na het drukke weekend gaan we eens kijken of ze papjes en vleesjes lusten. 

Woensdag 27 oktober
De dames en heren zijn inmiddels alweer 3 weken. De nieuwe eigenaren weten welk hondje van hun wordt dus nu weten we ook welke stamboomnaam er bij de puppies hoort. Er zijn zelfs al twee roepnamen bekent . De twee reutjes gaan Mac en Wallace heten. Leuk dat ze zo mooi passen bij de stamboomnaam en ons kennel. 
De bambixpapjes met geitenmelk wordt lekker op geslobbert. Het was even wennen maar ze doen allemaal vreselijk hun best.  Vandaag staat brinta op het menu en vanaf zaterdag gaan we vlees toevoegen. Ze drinken natuurlijk ook nog bij Saar. Zolang zij melk heeft is dat het belangrijkst. Als ze maar weten wat vlees is  en over een paar weken leren wat brokjes zijn komt het goed. Ze groeien prima en zijn allemaal net nog geen 2 kilo(misschien vanavond wel)

Zondag 31 oktober
Vandaag zijn de lords en ladies alweer 4 weken. De tijd vliegt!    Ze hebben prachtige oogjes, de twee lords hebben 1 blauw oog. Tandjes zijn erdoor.  Sinds gisteren eten ze lekker vlees voor de lunch. Dat gaan we komende week uitbreiden.   De roepnamen zijn ook bekent; Josie, Floor, Wallace en Mac. Zo leuk!!
Vandaag zijn ze ook voor de tweede keer ontwormd. Hopelijk hebben ze er weer geen last van. 
Morgen gaan we even een stuk kunstgras regelen. We hebben achter ons huis alleen tegels dus dat wordt een mooi speelplaatsje/plasveldje😊

Zondag 7 november
5 weken oud alweer... 
Ze eten hun papje en vlees inmiddels heel goed. Maar voor het overgrote deel drinken ze nog bij Saar.
De afgelopen twee nachten hebben ze geslapen van 0.00uur tot 7.30..hoe stoer is dat!  Nu maar hopen dat het zo blijft. 
Buitenspelen is aardig gelukt afgelopen week. De zon staat hier achter op de tuin dus het was lekker als het droog was. Ze doen allemaal hun behoeften op het kunstgras(als ik ze optijd buiten heb😊)
Aankomende donderdag komt de regiomedewerker van de Raad van Beheer om de pups te chippen. De maandag erna krijgen ze hun eerste prikjes en dan kunnen we op stap.

Donderdag 11 november
Vandaag zijn de lords en ladies gechipt. Stoer zijn ze hoor! Die naald is echt niet dun en ze gaven geen kik.  Er werd gelijk een swap gedaan voor het DNA profiel. 
Ze zijn nu op mijn naam geregistreerd in Databank. Straks moeten de nieuwe baasjes ze op hun naam registreren. Zodat ze altijd terug te vinden zijn als er eens iets is. 
We gaan nu oefenen met aan de riem lopen.  Dat is wel handig als we op stap gaan. 
Maandag in elk geval naar de dierenarts en volgende week vrijdag voor de oogtest naar wageningen. O ja, en wat ik wel stoer vind; ze geven aan wanneer ze naar buiten moeten!!  Tuurlijk wordt er ook nog binnen geplast en gepoept maar niet meer zoveel. Als ze gedronken hebben bij Saar, gaan ze  uit zichzelf naar de achterdeur en buiten gaan ze meteen een plasje doen op de grasmat!  Tussendoor tijdens het spelen gaan Mac en Wallace ook soms naar de deur en staan dan te piepen.  Ik doe de deur open en hoepla, weer een plasje buiten. Ik moet zeggen dat het na de voeding van 12 uur 's nachts  best koud is buiten😅, maar het betekent wel dat er geen poepjes in de ren liggen de volgende morgen om 7 uur!

Woensdag 17 november
Maandag 15 november zijn de lords en ladies gevaccineerd en onderzocht door de dierenarts.  Alles was goed.  1 dame en 1 heer wogen 4400 gram, 1 heer 4700 en 1 dame(tje) 3800. Dat was Josie. Ze is wat klein maar o wee!  Het duurde een poosje voor ze genoeg zelfvertrouwen had maar daar merk je nu niks meer van.    Mac is dinsdagmorgen nog even terug geweest naar de dierenarts. 1 hoektand was afgebroken. Een klein stukje maar maar toch moest hij eruit. Mac heeft nergens last van gehad en was  's middags alweer lekker aan het spelen en rennen. 
Vanmiddag is Arie Bloemendal geweest, met zijn vrouw en Zoë hun pupje van 6 weken. Omdat ze alleen is was het fijn dat ze even kon spelen hier met leeftijdgenootjes. Ze zijn op de dag af even oud.  
Het was zo leuk..even wennen maar al snel leek het of ze bij het nestje hoorde. Ook wel een socialisatie voor onze pupjes, zo'n vreemde eend in de ren.

Zaterdag 19 november
Morgen zijn ze alweer 7 weken..wat gaat de tijd snel! 
Ze blijven nog 2 weken maar die zijn zo om natuurlijk.
Gister zijn we voor de oogtest naar de Wagenrenk in Wageningen geweest bij dr van de Sandt. 
Een vreselijk lieve rustige mevrouw en daardoor gedroegen de dames en heren zich voorbeeldig. 
Alles was goed! 
Vanmiddag zijn we even naar Rhenen geweest, naar de winkelstraat.  Lopen aan de riem is echt nog niet leuk.  Dat ding jeukt maar....
Josie en Wallace liepen eigenlijk nog het best. Floortje en Mac vonden het helemaal niks en Mac was ook wel een beetje onder de indruk van de grote auto's die langs raasden. Maar goed, dat was het begin. Het lopen ging niet echt beter maar ze waren allemaal best snel gewend aan de geluiden. 
Natuurlijk zijn ze ook lekker geknuffeld. En hebben ze kennis gemaakt met een buldogje en nog een ander lief hondje.   Bij thuiskomt mochten ze even de straat verkennen en kwam het krantenmeisje even aaien. En ons buurmeisje kwam ook nog even knuffelen.  Daarna hebben ze heerlijk geslapen. Zoveel nieuwe dingen daar wordt je wel moe van. 

Zaterdag 27 november
Morgen zijn de Lords en Ladies 8 weken!
Tijd om  het nest te verlaten..maar dat doen we nog niet!  Volgend weekend vliegen ze uit en Josie blijft nog tot half januari want zij verhuist naar Schotland en dat mag pas met 15 weken. 
Afgelopen maandag zijn we nog naar het tuincentrum geweest. Daar was het al kerst. En dinsdag naar de grote stad, in een winkelwagentje van Aldi hebben ze een rondje gemaakt.  En natuurlijk kregen ze weer veel aandacht. Woensdag kwam 'juffie'   zij is de juf van Chiel van groep 7 en 8. Inmiddels is dat al 10 jaar geleden maar we hebben nog contact. Zij heeft 3 kinderen en daar hebben de pups lekker mee gespeeld.  Ze waren daarna zo moe dat de visite die later kwam er niks aan had😅 ze lagen heerlijk te slapen. 
Donderdag kwam Arie Bloemdal nog een keer met Zoë. Hij heeft prachtige foto's gemaakt. Een paar staan op de fotopagina. 
Vandaag is het snertweer dus blijven we lekker binnen. Misschien dat we komende week nog iets kunnen doen met z'n allen. Even naar de trein ofzo. 

Zaterdag 4 december
En dan is het zover. De puppies gaan het nest verlaten. 
Wat is dat toch weer een vreselijk moment. Maar we zijn superblij met de mensen waar ze nu gaan wonen. 
Lieve lieve Wallace, Mac, Josie en Floor we wensen jullie en jullie baasjes een hele fijne gelukkige toekomst!  En we zien jullie snel weer!