Het derde nest                           Ole en Isla

Op 6 april 2020 werd ons eerste nestje geboren.
Dat was op zich al een hele belevenis.
Uit dat nestje hebben we Isla gehouden.
Mackenzie of Brammer Bairns.
Vader: Argovian Never Walk Alone      Max
Moeder Isn't She Lovely of Padirac       Saar
Dat was ook een belevenis ! Ons eerste, zelfgefokte teefje. En wat voor eentje!
Een prachtige dame met een bruin en een blauw oog..wall eyed. Lekker eigengereid en ontzettend druk maar ze werd in de loop van de tijd een super lief en aanhankelijk meisje.
En nu......word ze moeder!
Als alles meezit tenminste. Ik ben er wat vroeg bij met deze blog maar ja, je moet ergens beginnen niet waar?
Isla is dus loops. Ze nam haar tijd deze keer, 7 en halve maand.  De eigenaar van de reu is op de hoogte en vrijdag 14 juli gaan we progesteron prikken.  Fingers crossed!!

Zaterdag 29 juli 2023
Zo gezegd, zo gedaan. Op vrijdag 14 juli stond haar progesteron pas op 0.6 Nmol. Dat is heel laag. 
Maandag 17 juli   0.8 dus ik dacht dat gaat nog wel even duren. Donderdag 20 juli nog maar eens geprikt..10.2! Nou, dat stijgt in elk geval. Advies van de dierenarts was om niet te wachten tot zaterdag voor de volgende test omdat ze best snel gestegen was dus op vrijdag weer terug. 
" Half 3 is vroeg genoeg hoor want je hoeft toch nog niet te gaan"  zei ze.. dussss  
Half 4 belde de dierenarts: alles laten vallen!! Ze staat op 29.3!!  Ppfff  dat is eisprong of zelfs al na de eisprong. 
In overleg met Ria van der Wal, de fokker van Saar die mij nog steeds helpt, en Doreen Köpp de eigenaar van de dekreu zouden we de volgende dag dekken.  Het zat mij niet zo lekker dus 's avonds toch maar met Doreen afgesproken dat we vroeg zouden komen. We moesten naar Elztal/Auerbach nog 100 km onder Frankfurt am Main dus zijn we om 2 uur 's nachts gaan rijden. 7 uur waren we bij Doreen   en binnen een kwartier was Isla gedekt door Ole. Zo'n vreselijk lieve mooie reu!! Op de foto, en van verhalen wist ik al dat de keus goed was..maar nu..straal verliefd!  Bakkie koffie gedronken bij Doreen en Guido en daarna zijn 
Bert en ik  met Isla naar Mosbach gegaan waar we in het Amtsstüble hotel zouden blijven slapen. Rondje Mosbach gelopen en een paar terrasjes gepakt want het was gelukkig goed weer en zo'n nacht is best vermoeiend.  Om 14 uur zijn we maar naar de kamer gegaan want we waren alle drie moe. 'S avonds hebben we op aanraden van Doreen nog heerlijk gegeten bij het restaurant van het hotel. De serveerster was helemaal verliefd op Isla.   De volgende ochtend om 9 uur waren we weer bij Doreen voor de tweede dekking. Dat ging ook prima en om half tien reden we weer naar huis.       Dit is inmiddels een week geleden en Isla is een ander hondje; slaapt veel ..normaal loopt ze de hele dag te zeuren of je met een touwtje wil gooien maar nu helemaal niet. Alleen 's avonds even.   Het zegt natuurlijk nog helemaal niks. We wachten maar af. 18 Augustus is het tijd voor de echo. 

Zondag 13 augustus
Toch een berichtje tussendoor. Het gaat goed met Isla,  ze slaapt nog steeds veel en wil soms even spelen
Gister was dag 22 en  heeft ze wat slijm verloren en vandaag at ze met lange tanden (beetje misselijk).
Beiden op zich goede tekentjes   dus het wordt een hele lange week tot vrijdag!

Vrijdag 18 augustus
Dag 28.   Vanmiddag hebben we een echo laten maken en het was meteen overduidelijk! Isla is drachtig.   Eigenlijk weet je het wel, er zijn wel symptomen, maar zo'n bevestiging is zo fijn! ' Onze dierenarts Eveline zag 6 of 7 puppies dus het wordt als alles goed blijft gaan een mooi nestje. Isla eet op het moment niks of een paar hapjes. En slaapt nog steeds veel.  Op de 'nestjes' pagina staan een paar foto's van Ole en Isla en de gezondheidsgegevens.

Zaterdag 26 augustus
Dag 36.      5 weken drachtig.  Isla eet inmiddels weer prima en krijgt vanaf vandaag tussen de middag wat extra. Het vlees van Energique  gaat er prima in bij mevrouw.  Je merkt dat ze niet meer zo misselijk is want soms wil ze weer even spelen met haar favoriete touwtje. Heel even maar hoor, ze slaapt het grootste gedeelte van de dag. Haar buik groeit ook lekker en wordt al mooi bol. Ze ligt er ook niet meer zoveel op.    De pupjes zijn nu bijna 'klaar' en het geslacht is bepaald. Het wordt steeds spannender.

Zaterdag 2 september
Dag 43    6 weken drachtig.  Er is niet veel te vertellen, alles gaat zijn gangetje. Isla's buik groeit als kool en ze eet als een bouwvakker. Verder is alles hetzelfde als vorige week; veel slapen soms even spelen.
De puppies zijn nu echte hondjes en nemen natuurlijk steeds meer plaats in. Ik heb alles in huis en  volgende week gaan we verder met de voorbereidingen. Dan zetten we de werpkist zodat ze vast kan wennen. Ik denk dat ze het nog wel weet van vorige keer toen Saar een nestje kreeg. Toen was ik haar een keer kwijt en lag ze in de werpkist te slapen.  Lieffie 😊

Zaterdag 9 september
Dag 50.  7 weken drachtig.  Isla groeit lekker door. Afgelopen week moest ik bij de dierenarts zijn en heb ik haar meegenomen om even te wegen. 5 kilo erbij sinds de echo op 18 augustus!  Morgen gaan we over op alleen vlees (moet ff ontdooien😅). Ik heb het idee dat de brokjes haar zwaar vallen al verdelen we het over 4 maaltijden.  Gisteravond hebben we de werpkist gezet. Ze vonden het alle drie wel interessant. Ik denk dat Saar effe de kluts kwijt was..ze keek zo van huh?? Ik ben niet drachtig hoor! Ze heeft er de hele avond voor gelegen...
Vanmorgen ging ik in de kist zitten en toen kwam Isla bij mij liggen. Dat gaan we vaker doen zodat het straks als ze bevalt niet raar voor haar is.

Donderdag 21 september
Gister is het nestje van Isla en Ole geboren!
Afgelopen zondag rommelde het al flink maar dinsdagavond zette het pas echt door. Tot 7uur de volgende morgen ging alles voorspoedig. En toen was Isla klaar dachten we. Maar een half uur later begon ze weer te persen en toen er na 5 kwartier nog geen pup was hebben we de dierenarts gebeld.  Langs gegaan voor een Röntgenfoto. En daarop zagen we nog 3 pupjes, nog ver van het geboortekanaal.    Robert, onze dierenarts  heeft bij Isla bloed afgenomen om haar calcium te testen..toen dat perfect bleek was de enige optie nog om een keizersnede te doen. Dat deden Eveline en Marion. Het voorste pupje bleek dood te zijn..en in de weg te zitten. Maar er zaten ook nog een flinke reu van 450gram en een stevig teefje van 500 gram!
Isla was snel weer bij en toen konden we naar huis want daar zaten nog 3 reutjes en 5 teefjes te wachten😅..ja ja    een prachtig nest van 10 pupjes!
Isla is een topmoedertje!

Vrijdag 22 september
Het gaat super hier!   Alle pupjes groeien..Isla is een topmoedertje. Ze ligt veel in de kist dus we zorgen dat alle puppen in elk geval elke 2 uur even erbij gelegd worden en verder drinken ze onbeperkt en zijn tevreden.   Er waren wat afzeggers dus er zijn nog 1 teefjes en 2 reutjes beschikbaar

Zondag 24 september

Vier dagen oud en de whiskies zijn allemaal wat gegroeid. Nog niet veel maar groei is groei.
Isla is sinds gister weer lekker aan het eten en de melkfabriek groeit nu ook, dus de pupjes zullen wel wat meer aankomen vanaf nu.
De stamboomnamen zijn ook bekend. Ik vind het altijd leuk als kopers meedenken en deze keer was het thema  Islay Whisky.   Islay spreek je uit als Isla dus het is wel grappig. 
De teefjes  kregen de namen   Bowmore, Port Charlotte Islay,  Blackstone,  Bunnahabhain, Islay Storm en Aerstone      of Brammer Bairns
En de reutjes heten  Lagavulin, Caol Ila, Ileach en Bruichladdich     of Brammer Bairns.
De komende drie weken staan in het teken van groeien en sterker worden. En dan mogen de nieuwe families kennis komen maken.
Er zijn nog steeds 2 reutjes  beschikbaar.
Zegt het voort😊

Donderdag 28 september

Gister waren de puppies alweer een week oud.
Inmiddels groeien ze heel goed en je ziet ze veranderen. Sommigen hebben al pigment op het neusje. Sommigen staan op 4 poten en kunnen dan een paar stapjes zetten. Dan kukelen ze om natuurlijk. Maar het begin is er. Ook zie je bij een paar al kiertjes komen in de ooghoeken. Ik ben zo benieuwd naar hun oogjes.
Er zijn al wat afspraken met de nieuwe families gemaakt, voor over 2 weken.
En er zijn nog steeds 2 reutjes beschikbaar!

Zaterdag 30 september

10 dagen oud. 'Normaal' zouden ze het geboortegewicht verdubbeld moeten hebben.   Gister hadden 2 puppies dat gehaald, en vandaag volgden er nog 3.  Heel tevreden over dat resultaat! De rest komt er ook aan maar dat zal nog een dag of 2 duren. Isla at slecht de eerste 4 dagen en dat merk je aan de melk  en bovendien zijn het er 10!   Ik heb hier en daar een flesje gegeven maar dat was vooral om Isla te ontlasten. Ze doet het namelijk allemaal zelf. Elke 2 uur zorgen wij dat iedereen drinkt en verder gaat Isla vaak even in de kist zitten of liggen en dan heb je altijd wel een paar hongerlijders die nog wat bijtanken.
De oogjes krijgen steeds meer kiertjes. Het zal niet lang meer duren voor ze open gaan.
Nog steeds 2 reutjes beschikbaar.  Er staan wat nieuwe foto's op de fotopagina.

Donderdag 5 oktober
Gister waren de puppies alweer 2 weken.
Ze lopen allemaal, sommige nog wat wankel, en de oogjes beginnen open te gaan.    Geboortegewichten zijn verdubbeld en ze wegen tussen de 950 en 1250 gram nu.
Gister zijn ze voor de eerste keer ontwormd. Ik vind dat altijd zo'n gedoe met die pasta en die kleine bekkies.   Vervolgens waren er 's middags een paar aan de spuitpoep!! Dus de werpkist is 3x verschoond..
Verder gaat alles goed. Isla heeft nogsteeds genoeg melk    al zijn er elke dag wel 1 of 2  niet of weinig gegroeid. Die leggen we dan een keer extra aan, of elke keer achteraan. Want je denkt toch niet dat ze puppy melk uit het flesje drinken he!?  Van mama is het veel lekkerder. Gelukkig is het ook niet zo dramatisch dat bijvoeding echt nodig is. Maar om Isla wat te onlasten zou het fijn zijn geweest als ze het flesje wilden. Eind volgende week beginnen we met 1 of 2x per dag een papje of vlees. Dat scheelt voor Isla ook weer. Dan mogen ook eindelijk de nieuwe families op bezoek komen
Er zijn nog steeds twee reutjes beschikbaar.
Bel 0651901100   of mail [email protected]   voor meer info😊

Vrijdag 13 oktober
Ze zijn alweer 3 en halve week oud.  Tijd voor pupbezoek van de nieuwe families. En..tijd voor een papje!! Brinta met geitenmelk. En of ze dat lekker vonden!!   Ze stonden te eten alsof ze nooit anders gedaan hadden. De ene voeding de pups met zwarte tekeningen en de volgende voeding de witkopjes. Degenen die bij Isla dronken hadden in ene zoveel ruimte dat ze van de ene tepel naar de andere vlogen.  Dit weekend doen we dat elke dag een keer en vanaf maandag of dinsdag maak ik een papje van Energique met wat warm water. Door steeds minder water toe te voegen zullen ze over een week makkelijk een keer of twee per dag vlees eten en een toetje drinken bij Isla.
Het eerste groepje pups hadden bijna alle brinta op. Maar toen ik ze schoongemaakt had, en bij de rest in de werpkist zette, gingen ze toch nog even bij Isla proberen. Precies 1 slokje denk ik, toen lieten ze zich wegrollen met een volle buik.😅
We hebben nog steeds twee reutjes mensen. Voor info kunt u bellen of mailen.


Zondag 15 oktober
De teefjes zijn op 1 na uitgekozen. Soms loopt het anders en zeggen mensen toch nog af.
Dus nog 1 teefje en 3 reutjes beschikbaar.
Het gaat super met allemaal. Ze groeien als kool. Spelen slapen eten en dat de hele dag door. Zo leuk om ze te zien spelen met elkaar en met knuffels.

Inmiddels is het teefje verkocht😊


Zaterdag 28 oktober
De puppies groeien als kool. Ze zijn op 2 na allemaal al meer dan 3 kilo!  Ze spelen, vechten, eten, slapen. Doen regelmatig buiten hun behoeften.
Gister, vandaag en morgen weer puppiebezoekjes wat altijd heel leuk is. De komende twee weken staan in het teken van chippen, onderzoeken en de eerste vaccinatie. Druk voor mij en druk voor de puppies. Maar het moet even gebeuren. Ze zijn alweer ruim 5 en halve week..nog twee en halve week en de eersten vertrekken alweer.
Er zijn nog steeds 3 reutjes beschikbaar. Zie de laatste 3 foto's van het derde nest😊


Woensdag 1 november
Vandaag zijn de dames en heren 6 weken.
De periode van onderzoeken komt eraan
Gisteren hebben ze de  ID chips gekregen en is er een DNA-swab gedaan.   Morgen gaan we naar de dierenarts voor onderzoek en de eerste vaccinatie. Ook zorgen zij voor de paspoortjes. En vrijdags nog naar Wageningen voor de oogtest.. dan volgt nog een paar dagen rust voor de eerste puppies uitvliegen.
Vandaag is geen fijne dag.  De puppen zijn OK maar mama Isla is aan de diarree, eet niet..drinkt weinig.
Vanmorgen zijn we naar de dierenarts geweest en heeft ze een prik antibiotica gehad  en een prik tegen misselijkheid en diarree remmers. De puppen mogen niet drinken bij haar en dat is erg lastig. Mja   10 puppen aan de diarree is erger!
Hopelijk gaat het morgen.

Er zijn nog twee reutjes beschikbaar; op de fotopagina de reu met het lapje om het oog, en die met twee zwarte oren.  Vanaf 15 november mogen ze naar hun nieuwe families

Zondag 12 november
Ruim zeven en een halve week zijn de puppies nu.
Inmiddels gevaccineerd en onderzocht.  Alles was goed! De reutjes zijn alle 4 echte kerels🤪
Alle pups kerngezond. En weer stoer, ze gaven geen kik toen de prik erin ging.   Het gewicht lag tussen de 3800 en 4500 maar aangezien we al twee weken verder zijn kunnen we daar wel een kilo bijtellen.
Afgelopen vrijdag hebben we de oogtest gehad. Allemaal Clear, met 1 teefje met aan 1 oogje mpp   wat zoveel inhoud dat de adertjes die het oog voeden tijdens de ontwikkeling niet goed zijn opgelost. In het geval van dit pupje 1 adertje..mmp iris..  onderlangs de iris dus.  Dit komt vaker voor en de pup heeft daar geen last van en zal dat ook niet krijgen.   Het zijn stuk voor stuk knappe puppies al zeg ik het zelf.  Mooie  korte puppies maar ook enkele wat langer in de rug. Mooie koppies, een paar wat smaller..mooie stop en toplijntjes. Erg gelijkmatig van karakter. Ze laten zich de kaas niet van het brood eten maar voor een nest van 10 zijn ze wonderbaarlijk rustig. Af en toe een blafkwartiertje maar ook spelen zonder geluid. Het zijn stuk voor stuk lekkere knuffels die graag op schoot zitten. 
Ze gaan na  het spelen, slapen, eten en tussendoor naar buiten voor hun behoefte. Dat gaat ook goed.
 'S nachts 1x om een uur of drie en dan slapen ze weer tot ongeveer 7 uur.  En nu is het bijna tijd om uit te vliegen.   Ze gaan in etappes naar hun nieuwe families.  Ruby, Gijs en Lotte gaan woensdag.
Marley op donderdag. Finlay op vrijdag.
Marcha en Renka op zaterdag en dan Bailey op zondag.
Dan blijven er nog 2 puppies over..de twee reutjes die nog een gouden mandje zoeken.
Het is een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn we heel erg toe aan rust. Het was een hele drukke intensieve vermoeiende tijd. Aan de andere kant is afscheid nemen altijd vreselijk😪 altijd tranen als ik de pup aan het nieuwe baasje geef. Maar ook deze keer zijn dat leuke lieve mensen waar deze dametjes en heertjes ongetwijfeld top leventjes krijgen!

Zaterdag 25 november

De 8 puppies die meteen al een huisje hadden zijn daar inmiddels al helemaal ingeburgerd. Van alle nieuwe families horen we goede berichten. Ze doen hun behoeftes netjes buiten met hier en daar nog een ongelukje. Sommige slapen 's nachts al best lang. Ze lopen netjes aan de riem. En zijn niet angstig, relaxed met andere huisdieren. Stabiele pupjes.   Dat maakt mij natuurlijk ontzettend trots!
Een nest van 10 vond ik een hele uitdaging. Je moet de aandacht verdelen tussen nest en volwassen honden en die 10 moeten ook wel wat leren natuurlijk. Dat gaat met 5 makkelijker maar doordat deze pups zo rustig en relaxed waren is het toch wel grotendeels gelukt.      Er waren dus twee reutjes die nog geen gouden mandje hadden. Inmiddels is het voor 1 reutje gelukt en hij is vandaag naar Spijkernisse vertrokken. En morgenvroeg komen er mensen bij de laatste kijken. Mocht dat niks worden dan heb ik nog een gezin wat erg geinteresseerd is. Dus ook voor hem is een gouden mandje dichtbij.


Zondag 26 november
En ook de laatste heeft een huisje! Zo blij met alle families!
Bowmore, Finlay
Port Charlotte Islay, Marcha
Blackstone, Ruby
Bunnahabhain, Bailey 
Islay Storm, Lotte
Aerstone, Renka      
Lagavulin, Marley
Caol Ila, Gijs 
Ileach, Lio en 
Bruichladdich, Yuki of Brammer Bairns.    Jullie zijn fantastische, relaxte, stabiele puppies! Ik ben zo trots! We wensen jullie een geweldig mooi en lang leven bij jullie nieuwe families en hopelijk zien we elkaar snel weer!